Tuesday, February 1, 2011

Openingstoespraak Axel Vervoordt Gallery door Schepen Philip Heylen

OPENING GÜNTHER UECKER IN AXEL VERVOORDT GALLERY – VLAEYKENSGANG



Beste aanwezigen,



A thing of beauty is a joy forever. Oscar Wilde. Maar iemand moet er wel voor zorgen dat die schoonheid forever ter beschikking blijft. Kunsthandelaars, antiquairs en galeristen nemen in Antwerpen een bijzondere plaats in. Ze hebben op hun vakgebied onze stad op de wereldkaart gezet. Mercantiel maar tegelijk kunstzinnig. Een beschrijving die al eeuwen lang ook op Antwerpen zelf toepasbaar is. Dit is een stad die ontstond zowat tweeduizend jaar geleden, in de tijd der antieken, én dit is een stad van antiquairs. Kunst en traditie zijn geen twee tegengestelden, maar veeleer de twee kanten van hetzelfde verhaal: een verlangen naar schoonheid en duurzaamheid.



Sa-men-wer-king is de eerste stap voor succes in de wereld maar helaas vaak de laatste in de wereld van de kunst.

En toch is het ons gelukt.

De momenteel succesvolle tentoonstelling van Anselm Kiefer is geen toeval maar maakt deel uit van een momentum. Vanaf oktober 2010 nam de stad Antwerpen het initiatief tot een structurele samenwerking tussen de Antwerpse stedelijke musea, KMSKA en M HKA. Vanop de maan gezien zijn dat maar een paar kleine pasjes voor de mensheid, maar ik verzeker U: het zijn grote schreden voor de cultuursector in Antwerpen. Om het heel concreet te stellen: we willen u vanaf nu een autorit naar Dusseldorf, Keulen of Amsterdam besparen om werk van topkwaliteit te mogen aanschouwen. Ons streefdoel is om tweejaarlijks een topexpo te hebben… We doen dit o.a. door referentietentoonstellingen te programmeren. Het gaat dan om tentoonstellingen waarvan het gevoel leeft dat men deze tentoonstelling absoluut móet gezien hebben. Omdat het hier gaat om behoorlijk dure tentoonstellingen is samenwerking de enige mogelijke manier om ze te realiseren… In 2012 zetten we in op een groot project beeldende kunsten in het Middelheim dat tevens een duidelijke upgrade ondergaat.



Als overheid hebben we aandacht voor de hele economische waardeketen van de kunstindustrie. We proberen de academie en de hogescholen te ondersteunen, geven kansen aan jonge afgestudeerde kunstenaars via ons atelierbeleid, zorgen dat ze met subsidiemiddelen kunnen overgaan tot hun eerste productie en zorgen voor toonplekken. Belangrijke schakel is daarbij de distributie en zo komen we uit tot de galerijhouders.

Ook daar lijkt Antwerpen een momentum te kennen.

Geert Verbeke van de Verbeke Stichting in Stekene startte op 14 januari de Verbeke Gallery in de Leopold De Waelstraat , de eerste galerie ter wereld die zich toelegt op bio-art. En in de Pourbusstraat richtte de bekende Nederlandse artiest Frank Gribling 'Locus Solus' in, een kunstruimte gewijd aan informele en Zero-kunst van de jaren vijftig en zestig.



Maar als een antiquair beslist hedendaagse kunst te brengen dan is de cirkel van de kunstproductie rond en kunnen we dat alleen maar toejuichen. Als die antiquair luistert naar de naam Vervoordt – Axel of Boris – dan juichen we twee keer. In de Vlaeykensgang komen ze thuis van nooit weg geweest. En ook dit is een groots moment want als statement pakken ze onmiddellijk uit met een grote naam.



Zoekmachines hebben één ding gemeen met kunst: ze onthullen vaak verborgen waarheden, elk op zijn manier. Neem in dit geval de naam van beeldhouwer Günther Uecker. Als je die googelt dan verschijnt hij bijna automatisch in een lijstje van de groten der Dutse kunst – de gouden generatie net nà de Wereldoorlog: Joseph Beuys, Georg Baselitz, Sigmar Polke, Gerhard Richter en Anselm Kiefer. Maar de name dropping gaat verder als je leest dat hij samen een van de markantste vertegenwoordigers is van de Zerobeweging met o.a. Jean Tingeluey, Yves Klein – jawel, die van het blauw, en Lucio Fontana.



Beste aanwezigen, Oscar Wilde had geen laptop noch google ter beschikking en daarom dacht hij dat great names never walk in small streets. Kijkt u rustig rond, want hier, in de Vlaeykensgang, wordt dit citaat treffend weerlegd…..

No comments:

Post a Comment