Tuesday, February 1, 2011

Axel Vervoordt Gallery - Thijs Demeulemeester TRENDS

STIJL KUNSTHANDEL

Thijs DemeulemeesterAXEL VERVOORDT GALLERY

'We houden geen stocksale'

Een Foundation runnen kost bakken geld. Vraag maar aan kunsthandelaar en antiquair Axel Vervoordt. Om nieuwe inkomsten te genereren, opent zijn zoon Boris vandaag een commerciële kunstgalerij in hartje Antwerpen. Of zit er meer achter deze nieuwe stap?

Toeval of niet: op 14 dagen tijd openen twee bekende Belgische kunststichtingen – de Verbeke Foundation en de Vervoordt Foundation – elk een commerciële galerij in het centrum van Antw erpen. Geert Verbeke installeerde zich op 14 januari op het Zuid, Boris Vervoordt opent vandaag de Axel Vervoordt Gallery in de Vlaeykensgang. “De galerij zit in een oude patriciërswoning, vlak bij mijn eigen huis”, zegt Boris Vervoordt, de zoon van de wereldberoemde Antwerpse kunst- en antiekhandelaar Axel Vervoordt. “Het is een beperkte ruimte van 9 op 9 waarin we kleine, uitgepuurde tentoonstellingen brengen. We tonen er enkel nieuw werk dat vers uit de studio van de kunstenaars komt. Zo begeven we ons voor het eerst op de primary art market. Lees: in de gallery zullen we geen oude stukken te koop aanbieden uit de vaste collectie van de Foundation. Axel Vervoordt wordt geen stocksale.”

First things first

Hoe past die commerciële galerij in het businessplan van het bedrijf en de Vervoordt Foundation? “Eigenlijk is het een logische stap, omdat we de jongste jaren meer en meer met jonge kunstenaars samenwerken”, legt Boris Vervoordt uit. “De thematische tentoonstellingen Artempo, Academia en In-finitum die mijn vader de voorbije jaren opzette in Venetië en Parijs, zijn daar mooie voorbeelden van. Die drie mijlpalen hadden een grote impact op het bedrijf. Ten eerste inhoudelijk, want sindsdien kiezen we steevast voor een thematische aanpak rond interculturele dialoog. Maar ten tweede ook financieel, want we beseffen dat al die mooie projecten gigantisch veel geld kosten. De galerie is het commerciële vehikel dat de droomprojecten van de Foundation mogelijk moet blijven maken.” In de interieurwereld is Axel Vervoordt een wereldautoriteit met beroemde klanten als Bill Gates, Calvin Klein en Sting. En ook in België richtte hij menige villa van bedrijfsleiders in. Maar ondanks die ervaring en dat klantenbestand, is hij in de galeriewereld een groentje. Is hij ook van plan met zijn nieuwe galerieconcept de wereld te veroveren? “Grote galeries hebben inderdaad een netwerk van filialen over de hele wereld. Zo kunnen ze zo veel mogelijk plaatsen ter wereld een podium bieden. Het is zeker een interessante mogelijkheid, maar zover zijn we nog lang niet. First things first.”

Twee oude bekenden

De galerie is eigenlijk een terugkeer naar de roots van het Vervoordt-imperium. Uitgerekend de VIaeykensgang is de plaats waar Axel Vervoordt ooit zijn kunst- en antiekhandel begon. In 1968 kocht hij het totaal verkommerde steegje met zestiende-eeuwse huisjes integraal op. Zo deed hij niet alleen een superslimme investering in een toenmalige probleemwijk, hij redde ook een authentiek stukje Antwerpen van de afbraak. Axe] Vervoordt woonde aanvankelijk zelf in de Vlaeykensgang, waar hij zijn collectie objecten en kunstwerken bewaarde en aan zijn klanten toonde. In 1984 trok hij naar het Kasteel van 's-Gravenwezel,waar hij nog steeds zijn goede klanten ontmoet. Zijn zoon Boris woont nu op zijn beurt in de Vlaeykensgang. Met dit verschil dat zijn woning resoluut geen ontvangstruimte meer is.

Niet alleen de locatie is een verwijzing naar het verleden, ook de eerste artiest die in Axel Vervoordt Gallery een show krijgt, is een oude bekende: Günther Uecker. De Duitse Zero-kunstenaar, bekend om zijn houten panelen met ingeklopte nagels, is al decennia een van Vervoordts favoriete kunstenaars. Zowel in de collectie van de Foundation als bij zijn klanten is Uecker een vaste waarde. “Zero- kunst en de Japanse variant, Gutai-kunst, zijn de twee basisstromingen waarrond we onze collectie hebben opgebouwd. In 1974 organiseerde mijn vader - toen 26 jaar oud - in dezelfde ruimte in de Vlaeykensgang een solotentoonstelling rond Jef Verheyen, de VIaamse Zero-kunstenaar. Op die expositie ontmoette hij Günther Uecker voor het eerst. Het was het begin van een hechte vriendschap. Doordat de galerij nu opnieuw in de Vlaeykensgang zit, leek het ons wel een mooi idee om rond Uecker de eerste soloshow op te bouwen.”

Tegen de vlakte

De galerie en de Foundation zijn maar twee takken van het bedrijf Axel Vervoordt, dat zich ook bezighoudt met kunsthandel, interieurdecoratie, scenografie, meubel-en textielontwerp en vastgoed. Axel Vervoordt zelf, intussen al een zestiger, neemt steeds meer afstand van zijn business, terwijl Boris het roer overneemt. Het vastgoeddeel is in handen van Boris' broer Dickie, een projectontwikkelaar. De vastgoedportefeuille is met de jaren aangevuld met tal van woonhuizen, restaurants en winkels in het Antwerpse. Het indrukwekkendste vastgoedproject van de Vervoordt Foundation wordt de verbouwing van de voormalige mouterij Albert in Wijnegem, waar nu al hun showroom Kanaal zit. Die silo's en pakhuizen op het industriële terrein moeten tot 110 luxewoningen, 2 kantoorgebouwen, 3 ateliers en 10 winkels verbouwd worden. Met architecten als Bogdan & van Broeck, Stéphane Beel, Coussée & Goris en Michel Desvignes brachten de Vervoordts alvast een dreamteam in stelling. “Tegen eind dit jaar moeten de afbraakwerken afgelopen zijn", zegt Boris Vervoordt. "Eén deel van het complex wordt alvast gereserveerd voor het museum van de Vervoordt Stichting, waar niet-commerciële thematentoonstellingen rond de eigen vaste collectie opgezet worden. De nieuwe galerie staat daar helemaal los van.”

Axel Vervoordt Gallery, Vlaeykensgang

Antwerpen. Open van woensdag tot zaterdag

tussen 14u en 18u of op afspraak

De openingstentoonstelling ‘Günther Uecker.

Black Rain’ loopt van 27 januari tot 12 maart

www.axelvervoordtgallery. com

No comments:

Post a Comment